CategoriesÎnvață să tragi cu praștia

Istoria praștiei

Etimologia sau originea cuvântului praștie în limba română.  ( Binențeles că nu și-a bătut nimeni capul cu așa ceva în afară de noi. ) Cuvântul praștie are rădăcini în verbul “a împroșca“, care mai înseamnă a azvârli, a lansa cu putere proiectile sau pietre. De aici bănuim că s-a forma cuvântul “proașcă” care arhaic mai înseamnă pușcoci sau praștie, din care avem forma actuală mai stilizată, de “praștie”, reprezentând tot ansamblul acestei mașinării rudimentare de lansat pietre: un cadru în forma literei “Y”, cu benzi elastice și un buzunar pentru proiectile.

Prima praștie a folosit forța centrifugă. Teoretic aveai nevoie de două sfori și o bucată de piele în care să pui piatra. Practic trebuiau sute de ore de antrenament, ca să eliberezi proiectilul sub unghiul potrivit și în momentul oportun. Era o armă a săracului, foarte eficientă să te aperi sau să vânezi. Unii păstori din comunități îndepărtate încă folosesc aceasta praștie, pentru a proteja turmele de prădători.  ( Imaginează-ți o piatră de mărimea unui pumn, lansată ca din tun ….. buuum )

 

Și-a vârât mâna în traistă, a luat o piatră și a aruncat-o cu praștia; a lovit pe filistean în frunte, și piatra a intrat în fruntea filisteanului, care a cazut cu fața la pământ. Astfel, cu o praștie și cu o piatră, David a fost mai tare decât filisteanul; l-a trântit la pamant și l-a omorât, fără să aibă sabie în mâna.

Revoluția industrială a adus la producția pe scară largă a cauciucului, având la bază sângele(latex) arborelui de cauciuc din Brazilia (Hevea brasiliensis) și inventarea procesului vulcanizării prin anul 1844, de către domnul Charles Goodyear (modificarea structurii cauciucului brut prin încălzire cu sulf, mărind foarte mult rezistența și elasticitatea latex-ului natural). 

Binențeles că ștrengarii inventivi din toată lumea au găsit imediat soluția la spargerea geamurilor vecinilor și la vânarea porumbeilor: PRAȘTIA

 

Este o plăcere să îți faci singur praștia

Mai jos ai un filmuleț orientativ care te ghidează de la alegerea unei furci de praștie până la montajul benzilor și buzunarului de proiectile. Dacă ești bunic sau tată, fă împreună cu nepotul sau băiatul o praștie. Își va aduce tot timpul aminte cu drag de asta.  exersează înainte, ca să iasă bine din prima. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *