CategoriesImperiul leilor - Afaceri cu prăștii

Etica în afacerea cu prăștii

Afacere cinstita cu prastii

Etică: Un cuvânt de sorginte greacă, care definește o întreagă ramură a filozofiei și se referă la datoria de a face bine oamenilor și de a te opune răului. Cu excepția unor rare cazuri patologice, oamenii din toate culturile știu că e rău să minți, să înșeli, să furi, să jignești … Bunica spunea mai simplu: ” Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.”  Dar să revenim la prăștiile noastre…

În afacerea cu prăștiile, ca business, etica se ramifică pe direcțiile

1. Etica față de tine, clientul meu

2. Etica în relațiile cu statul român

3. Etica față de parteneri

Neprihănirea oamenilor cinstiți îi cârmuiește fără teamă, dar vicleniile celor stricați le aduc pieirea. –  Solomon

La urmă veți trage concluzia dacă merită să ai o conduită morală în afaceri. 

Dați-i Cezarului ce este al Cezarului

Dacă te apuci de afaceri plătește-ți taxele la timp, lucrează legal și atunci statul devine protectorul tău, nu bau bau. 

Există și unele facilități legale, prin care statul te ajută, mai ales dacă ești la început. Consultă un contabil care se pricepe. 

Alternativa e să lucrezi la negru, să stai cu frica în sân, să fii tulburat tot timpul, ca o “căpreoară” speriată … 

Avem toți pățanii și nemulțumiri în relația cu birocrația sau legislația. Trăim într-o lume departe de a fi perfectă. Totuși, e mai bine să fii cinstit decât necinstit. Asta nu înseamnă să nu lucrezi inteligent.

Pentru fiecare praștie se face o factură, pe baza căreia statul român calculeaza TVA, impozit pe profit, se opresc taxe pentru fondul de pensie, sănătate, șomaj.  Avem autorizații de funcționare, accize, taxe anuale… Mai bine nu mă mai gândesc. 🙂

Aș putea să mai adaug că dacă ai o afacere sănătoasă, cu documente în regulă și taxe la zi, poți să mergi la orice bancă să faci un împrumut pentru retehnologizare sau achiziții de materiale…. și ai și mari șanse la un fond european. 😉

Oamenii prin care s-a construit afacerea

Îmi aduc aminte cu drag, bucurie și recunoștință de cei care mi-au fost alături ( chiar dacă s-a amuzat toată lumea când a auzit de prăștii).  Când uneori nu știam cum să o scot la capăt, am primit un sfat, un sprijin, o vorbă bună, o idee. De aceea, dacă am și eu ocazia, voi ajuta și eu. Am inima plină de recunoștință.

Nu poți singur. Înconjoară-te de oameni serioși, înțelepți, gospodari. Nu te lăuda prea tare, fii recunoscător și ajută după puterea ta și pe alții.

Am inclus aici și pe angajații firmei, care trag firma înainte, cum ai trage cu o praștie bună. Recunosc că impun niște standarde foarte riguroase în ale prăștiilor, dar nu cer niciodată mai mult decât aș face eu, dimpotrivă.

Oamenii care fac afacerea să meargă

Sunt conștient că degeaba facem prăștii bune, dacă nu le cumpără nimeni. Afacerea cu prăștii ar fi murit din fașă, fără clienți. 

Îți mulțumesc dacă ai cumparat produse de la noi. Respect banul tău muncit, pe care ai ales să îl cheltui pe o simplă praștie. 

Nu au cum să nu existe și nemulțumiri. Te asigur doar că noi ne dăm peste cap să primești o praștie de calitate, de care să te bucuri.

Etica față de client

Am aruncat la un moment dat saci de prăștii, când am constat că materialul avea probleme de rezistență. Ca să nu fiu tentat vreodată să le vând. Cred că e mai bine așa.

Suntem atenți la cerințele tale, încercăm ca fiecare praștie să fie potrivită ca putere pentru cel care o cumpără. Dacă ne ceri părerea, te vom sfătui în interesul tău, fără să încercăm să ți băgăm pe gât prăștii mai scumpe.

O parte considerabilă din profit este reinvestit în achiziția de benzi elastice revoluționare și în testarea a noi modele de prăștii. Vrem să ne menținem în top privind diversitatea benzilor de latex și modelelor de prăștii comercializate, pentru ca tu, clientul nostru, să ai de unde alege.

Este foarte posibil ca la un moment dat să apară pe piață fie firme mai bune decât noi, fie firme care prin reclamă mincinoasă vor vinde prăștii de proastă calitate, iar noi să nu mai putem supraviețui pe piață. Sau pur și simplu mediul economic să nu mai fie propice. Așa este în afaceri. 

Prefer să renunț decât să fac afaceri necurate. Nu îmi trebuie un ban necinstit. Este și o înțelepciune să știi când să te retragi. 

Vorba unui popă din vechime ( Isaia ): Cel ce umblă în neprihănire și vorbește fără vicleșug, cel ce nesocotește un câștig scos prin stoarcere, cel ce își trage mâinile înapoi ca să nu primească mită, cel ce își astupă urechea să n-audă cuvinte setoase de sânge și își leagă ochii ca să nu vadă răul, acela va locui în locurile înalte; stânci întărite vor fi locul lui de scăpare; i se va da pâine, și apa nu-i va lipsi. 

Cam asta e cu etica, chiar și într-o afacere cu prăștii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *