CategoriesImperiul leilor - Afaceri cu prăștii

Urzeala prăștiilor – spionaj economic, concurență, lovituri la țurloaie

Batalia prastiilor

Înainte să ne apucăm de prăștii, am studiat cam doi ani tot ce se poate despre acest domeniu. Am achiziționat diferite modele de prăștii și am studiat pe cei mai buni trăgători cu praștia. Am furat meseria, cum spune românul. 

Apoi am început documentarea aspectului comercial și financiar:

– Cum procedează cei care vând prăștii, ce canale de distribuție folosesc?

– Care ar fi costurile de fabricație ale unei prăștii ?

– Pot veni cu ceva mai bun ( preț mai mic, calitate mai bună, o inovație sau o noutate)?

– Cum pot da elegant  la gioale(țurloaie) concurenței, ca să ne facem și noi loc pe piață? 🙂

Nici acum nu avem răspunsuri clare. Cert e că am lansat barca la apă, ca din praștie, în minunata lume a afacerilor cu ….., nu o să vă vină să credeți…., ei bine da,.. cu prăștii. Dacă ar fi să mă întorc în timp aș mai face asta? Probabil ca nu. 🙂 Dar vorba românului: ai intrat în horă, trebuie să tragi cu praștia ( sau să joci )

Ascultați, acum, voi care ziceți: “Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie și vom câștiga!”, și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel, și apoi piere.
Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceți: “Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru.”

Sper să te amuze câteva povești din această micro bătălie. Toată lumea se bate pentru banii tăi munciți din greu: Pepsi cu Coca Cola, Mc Donalds cu  KFC, FaceBook cu YouTube, Lidl cu Profi, eMAG cu Altex … Nu e nici o excepție, nici măcar când vine vorba de prăștii. Dacă nu ar fi legi și poliție, probabil ca în aceaste lupte comerciale, după bani, s-ar recurge și la săbii și pistoale, poate și prăștii. 🙂

Teoretic concurența (nu numai pe piața prăștiilor) ar trebui să fie în avantajul clientului, pentru că firmele fie scad prețul, fie cresc calitatea.

Decizia noastră de a intra pe piață a fost destul de simplă. Niște șmecheri vindeau foarte scump prăștii foarte proaste, pentru că nu era concurență. Există la fel de bine posibilitatea ca la un moment dat noi să devenim genul acesta de afacere, pe nesimțite, duși de curentul unor decizii comerciale de creștere cu orice preț al profitului.

Uneori, când pe piață apar mai mulți vânzători, se pornește un război ciudat al prețurilor scăzute și a mărfii proaste, a punerii pe piață a unor produse de calitate îndoielnică, dar împinse prin reclamă mincinoasă sau abuzuri comerciale.

Este normal ca firmele să se spioneze unele pe altele, să ajusteze prețurile sub concurență, să copie diverse strategii. Exact asta facem și noi și asta fac și alții, cu un ochi în curtea noastră. 

Este mai bine așa. decât să existe o singură firmă care să vândă prăștii. Chiar dacă ar începe bine, treptat, acea unică firmă ar impune prăștii scumpe și proaste, pentru că … oricum s-ar vinde. Este în natura omului să caute calea ușoară, chiar dacă nu e onestă.

Ce poți face tu, cumpărătorul, dacă vrei o praștie bună ?

Alocă timp pentru cercetarea problemei prăștiilor. Întreabă pe unu care se pricepe dar nu își dă importanță, pentru că îți înnoadă creierul cu informații prea complicate. Dacă te gândești prea mult o să fii descurajat, nemulțumit și nesatisfăcut orice ai lua. Uneori trebuie să sari în apă, chiar dacă îți e frică să nu fie rece.

Cumpără seturi de benzi de praștie gata legate, cu tot cu limba de piele pentru proiectile, taie o cracă de copac și leagă benzile. ( Există tot felul de tutoriale, avem și noi ) Dacă îți iese aia e, ai rezolvat. Dacă nu îți iese, mergi la pasul următor.

După ce ai dat banii pe benzi și nu ți-a ieșit, o să te gândești că nu te pricepi și că trebuie totuși să îți iei o praștie gata făcută. Pentru că încă îți pare rău că ai spart bani pe benzi, ia o praștie ieftină. În general sunt prăștiile cu laser, boloboc și nu știu mai ce sau prăștiile cu câte 3 tuburi pe fiecare parte, foarte periculoase. O să se strice imediat, ceea ce o sa te enerveze și mai tare.

Pentru că așa sunt bărbații, de o dârzenie uimitoare, demnă de cauze mai nobile, probabil că o să îți cumperi o praștie foarte scumpă, cu suport de antebraț, cu stabilizatoare și jante de aliaj, cu care nu prea o să ai țintă și o să o manevrezi greu.  Alți bani, altă distracție, alți nervi.

Adevărul e că majoritatea lucrurilor se pot căpăta numai prin muncă, răbdare, bani investiți, nervi, eșece și succesuri ( vorba unui academician ). 

De abia acum probabil că vei ști ce praștie ți se potrivește, ca putere, stil de tragere, dimensiuni proiectile. 

Acesta este procesul învățării în viață, și are farmecul lui. Dacă treci cu bine prin asta, vei fi un om mai bun, mai puternic, vei avea ce să povestești nepoților și vei putea învăța și pe alții.  { E ușor ? – NU } {Merită? – DA}

Nu te aștepta ca la noi să găsești neaparat praștia visurilor tale (deși ne dorim asta și de cele mai multe ori ne iese).

Totuși, după mai mult de 10.000 de prăștii vândute și tot atâtea interacțiuni cu clienții, avem o experiență pe care suntem mai mult decât bucuroși să o folosim în interesul tău.

Noi te ajutăm cu un sfat bun și o praștie potrivită, dar greul exersării e tot pe umerii tăi. 

Studii de caz cu prăștii, din viața reală

Dacă vrei să intri în afaceri, nu te descuraja totuși. Fii curajos, calm, calculat, răbdator, echilibrat, cinstit. Dumnezeu să te ajute și să te binecuvânteze. Înseamnă că ești un om harnic și productiv și astfel de oameni nu sunt niciodată prea mulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *