Întotdeauna când vrei să te apuci de o activitate nouă, asigură-te că respecți cadrul legal al țării. Ai întrebări asupra vânatului cu praștia? Hai să aruncăm în primul rând o privire pe legea 407 din 2006, Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic.
Ca să avem un dialog clar, cuvintele trebuie să însemne același lucru pentru părțile implicate în discuție. Consider important să definim trei cuvinte cheie, conform legisației românești: vânătoare, vânător și vânat.
După ce înțelegem bine legea, putem să avem orice discuție despre acest subiect. În articol vom avea niște cazuri interesante ale trasului cu praștia. O să facem o rubrică separată cu povești vânătorești din copilărie.
Isaac a zis lui Esau: “Iată, am îmbătrânit și nu știu ziua morții mele. Acum, dar, te rog, ia-ți armele, tolba și arcul, du-te la câmp și adu-mi vânat. Fă-mi o mâncare, cum îmi place mie, și adu-mi s-o mănânc, ca să te binecuvânteze sufletul meu înainte de a muri.
Ne convine sau nu, trăim după niște reguli și ar fi mult mai rău fără ele. În Anglia poți vâna legal cu praștia fazani sau iepuri. În America poți vâna de la 12 ani și poți face asta cu arcul sau arbaleta. Nici nu are sens să suferim prea mult. Sunt mult mai multe lucrurile frumoase pe care le putem face legal și fără dureri de cap. Ce bine ar fi fost de exemplu dacă Adam și Eva ar fi respectat legea și nu ar fi făcut singurul lucru interzis.
Vânătoare, Vânător, Vânat
CINEGETIC – tot ce are legătura cu vânătoarea; vânătoresc
Lecții scurte
Cum se numește persoana care vânează fără să fie vânător? E un cuvânt care începe cu litera B și se termină cu “raconier”.
Mai mult, în accepțiunea legii, vânătoare nu înseamnă neaparat să omori animalul. E suficient să îl pândești, cauți, stârnești, urmărești.
Legea vede vânătorul ca persoana care în primul rând ocrotește, îngrijește și în ultimul rând “extrage” fauna ( o exprimare foarte elegantă ). Adică pui banul la bătaie, investești timp, te afiliezi unei organizații acreditate, și te bucuri de această pasiune împreună cu tovarășii de arme.
Unii percep pe nedrept vânătorul ca fiind o lăcustă distrugătoare care împușcă tot ce mișcă.
- Obții un permis de vânătoare, adică îți cumperi armă de foc, faci cursuri, te afiliezi la o organizație vânătorească …
- Când mergi la vânătoare în perioadele și locurile reglementate, tragi cu praștia în fazani, iepuri, ciori, nu cu pușca
Câteva situații interesante
Praștie de vânătoare, ideală la vânătoarea de animale mici prepelite, fazani, veverițe, porumbei
Dacă vezi un anuț de genul ăsta, e clar că omul ăla nu îți vrea binele. Vrea să îți plaseze un produs și să se spele pe mâini. Și crede-mă că sunt o mulțime de astfel de anunțuri. Mai citește o dată legea 407 sau măcar articolul acesta.
Obiecții la Legea 407, mai în glumă mai în serios
Vânătorii formeaza un club select, care se uită mai cu dispreț la rudele mai sărace care nu au bani decât de praștie. Totuși vânătoarea cu praștia este un sport interesant și e mai bine să fie încadrat într-o formă legală, să se formeze asociații, după modele din alte țări, pe care le considerăm repere de civilizație. Măcar la dăunători. Pe de o parte sunt realist și e clar că sunt lucruri mai importante decât asta. Pe de altă parte, cine știe, poate apucăm să vedem și un proiect legislativ prin care să avem o modificare a legii 407 pentru combaterea dăunătorilor cu alte mijloace decât arme de foc.