CategoriesÎnvață să tragi cu praștia

Praștia cu furcă și praștia fără furcă, cu tragere direct din mână

Prastia romaneasca

În poza de mai sus, pe capacul de la gunoi, este o bandă de praștie cumpărată de la noi de prin 2016. Suntem în 2022 și încă este perfect funcțională.  L-am rugat pe posesor să ne facă o poză. Este cea mai simplă și eficientă praștie românească, cu tragere direct din mână.

Dacă prin praștie înțelegem lansarea de pietre cu ajutorul unui cauciuc elastic, atunci avem două categorii mari de prăștii: 

  1. Prăștii cu un cadru în forma literei Y
  2. Prăștii cu tragere direct din mână ( frameless –  fără cadru )

Pentru că 95% din oameni prin praștie înțeleg praștia cu furcă sau crăcană, voi dedica acest articol praștiei cu tragere direct din mână, practic o bandă elastică și o mână îndemânatică.

Ozia le-a dat pentru toată oștirea scuturi, sulițe, coifuri, platoșe, arcuri și prăștii. A făcut la Ierusalim mașini iscodite de un meșter, care aveau să fie așezate pe turnuri și pe unghiuri ca să arunce săgeti și pietre mari.

Dacă spui cuiva să deseneze o praștie, va face un Y mai mare, de care va lega două cauciucuri și un buzunar/limbă pentru pietre. Cadrul praștiei îți oferă mai multă siguranță și poți monta benzi mai puternice. Vom vedea totuși că există niște avantaje avantaje ale trasului direct din mână, fără cadru.

legare snur prastie romaneasca

Nostalgia unui trăgător cu acest gen de praștie:

S-au dus vremurile când stăteam cu unghiile vinete din cauza prăștiilor. Am avut câtiva ani buni dedicați praștiei. Nu eram foarte bun, dar bun; pot spune. Țin minte fără nici o exagerare că am zburat capul la un gugu de la 30-40 metri, cu o piatră cât 2 unghii mari de deget. Am fost voinic tare în copilărie (acum m-a mai înmuiat tutunul) Confecționam singur praștia. Era concurență între prieteni, care o reusea mai bine. O făceam ba din cauciuc de mască de gaze, ba din zgârci de împletit cablurile de telefonie, ba din cameră de bicicletă, șiret cu noduri în capete, pe care băgam limba de pantof de piele… offfff copilăria asta cum s-a dus !!!!

Prastie fara cracan

Curelele de la măștile de gaze erau principala sursă de benzi de calitate pentru praștie, precum și principalul motiv de mâncat bătaie, când te prindea tata că i-ai stricat masca de gaze.

Dac-aveai zgârci de mască sau gume de lapte, erai cel mai cel și dacă adăugai și cilindrii sau bile, ca cea din imagine, la arsenal, deja erai șeful prăștiarilor.

gume masca gaze

PRAȘTIA ROMÂNEASCĂ sau praștia cu tragere direct din mână

Praștia românească a apărut spontan în mai multe locuri din țară, și sub aceeași formă, fără ca oamenii să fie vorbiți între ei. Români isteți au ajuns la același rezultat, înțelegând un principiu fizic: energia potențială al unei benzi elastice care își revine cu viteză foarte mare la forma inițială.

Dacă e așa de mișto și eficientă tragerea direct din mână, de ce nu mai este cunoscută, răspândită și popularizată ???

Sunt niște motive simple pentru care tu ai auzit de praștie, dar nu știi că îți poți folosi propria mână în loc de cadrul praștiei. De ce acum cca 20-30 de ani băieții trăgeau cu banda de praștie direct din mână? Din observațiile mele, tragerea cu banda direct din mână s-a dezvoltat în zonele de câmpie sau în mahalele de lângă orașe, în vest, sud și sud-estul țării. În zonele împădurite nici nu se punea problema, că aveai de unde să iei furcă de copac.

Poze cât 1000 de cuvinte:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *