“Acest tip de praștie este cunoscut și a apărut în sudul României odată cu inventarea cauciucului. Bunicul meu o folosea când era copil și m-a învățat și pe mine secretele acestui stil de tragere cu praștia.”
Textul este preluat de la un tânăr deosebit și este susținut cu dovezi video. Sper că îți vei face curaj și vei încerca acest tip de praștie. Adevărul este că o praștie cu un cadru în formă de Y este mai ușor de folosit. Trebuie puțină răbdare și îndemânare ( ca să nu zic și curaj ) să îți folosești propria mână în locul unui cadru rigid de praștie.
Poate ați auzit de conceptul “Keep it simple”. Eu îl aplic ori de câte ori pot. Nu te complica dacă nu e cazul. Nu e vorba de lene, ci de a lucra eficient. Dacă o praștie este prea complicată, își pierde din farmec.
Acronimul – KISS “Keep it Short and Simple”, “Keep it Simple and Straightforward”, “Keep it Smart and Simple”
Pentru că imaginile vorbesc de la sine, aveți mai jos un filmuleț cu o praștie cu tragere din mână.
Dacă are un cauciuc cu ajutorul căuia se lansează pietre, trebuie să fie praștie
Avantajele, dezavantajele și paradoxurile praștiei românești
AVANTAJE
O poți ține și în portofel. O poți dezasamblată și o montezi în câteva secunde. Este o praștie nedetectabilă.
Nici nu prea are ce să se strice. Când începe să se uzeze banda de cauciuc de la legătura cu șnur, o muți câțiva milimetri mai sus.
Cauciuc, șnur, piele și puțină muncă. Ieftin și bun.
Dacă la o praștie clasică e deranj să dai jos benzile și să pui altele, în cazul de față e floare la ureche. Muți snurul imediat pe ce bandă vrei. Este un mare avantaj.
Pe o praștie clasică ai două benzi care trage fiecare pe direcția ei. Dacă nu ai aliniat bine praștia față de corp, o bandă va fi mai aproape, alta mai departe, lucru ce va aduce noi probleme. Aici ai grijă la o singură bandă.
Trăgând mai mult cu acest tip de praștie, vei ști cât de multă bandă elastică să lași și cât să întinzi. Dozezi imediat acest lucru din mână.
DEZAVANTAJE
Orice i-ai face și oricât ai trage, dacă ai de ales, parcă tot cu o praștie cu furci ai alege să te joci.
Cine mai are acum timp și răbdare să învețe? Este mai dificil de stăpânit tragerea cu această praștie, iar dacă omul nu obține rezultate imediate, se descurajează repede.
Eu nu am tras niciodată cu acest tip de praștie, pentru că îmi e frică să nu mă pocnească peste mână, ăsta este adevărul. Bănuiesc că cine trage cu ea, a tras de nevoie, că nu a avut altceva la îndemână.
Dacă s-ar vinde ar trebui să fie ieftină și să fie cerere. Care comerciant s-ar apuca să facă un produs pe care îl vinde ieftin și pentru care nu este cerere?
Asta însemnă că trebuie să îți confecționezi praștia singur, lucru ușor pentru cei mai în vârstă, dar de neconceput pentru cei mai tineri.
După mai multe trageri, banda începe să frece dureros pielea. După un timp pielea se va întări. O să doară și degețelele la început, până se mai întăresc. Nici nu vreau să pomenesc de cazul în care te pocnești cu piatra peste mână.
Dacă te apuci de așa ceva, ai nevoie de spațiu mai mare. Eu am încercat să învăț să trag cu praștia asta, și proiectilele numai drept nu merg, cel puțin la început.
Cum să începem să tragem cu praștia românească ?
Ia o bandă elastică subțire, prinde-o între arătător și degetul mare și trage în diverse obiecte sau insecte. Poți să tragi de aproape și în piese lego de exemplu. Vei începe să te obișnuiești cu sistemul. ( Eu unul am explodat zeci de muște, pe care altfel nu aș fi avut șanse să le prind )
Cu o bandă elastica nu prea tare, învingeți frica și începe să tragi, din ce în ce mai puternic. Obiectivul principal este să nu te pocnești peste degete și piatra sau bila să meargă cât de cât înainte, nu stânga sau dreapta.
3. De acum ar trebui să știi care este elasticul potrivit pentru tine, ce lungime să aibă șnurul și care sunt proiectilele cu care ai cele mai bune performanțe ca volum și greutate.
Rafinează-ți tehnica și trage mult. Obiectivul este să lovești o minge de ping pong de la 10 metri.